Μυωπία

Η μυωπία είναι η κατάσταση στην οποία τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται καλύτερα από τα μακρινά και είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός ματιού που το αξονικό του μήκος είναι μεγαλύτερο από το κανονικό.

Αθηναϊκό Διαθλαστικό Κέντρο Laser - Μυωπία

Στο μυωπικό μάτι οι ακτίνες εστιάζονται προ του αμφιβληστροειδούς διότι η φυσιολογική πορεία του φωτός περνά από τον κερατοειδή και το φακό του ματιού και στη συνέχεια εστιάζει μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα ο ασθενής να βλέπει θολά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά του.
Η τάση αυτή για μυωπία μπορεί να έχει και κληρονομική αιτιολογία. Σκληρή και παρατεταμένη κοντινή εργασία όπως το διάβασμα και η εργασία στον υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει την πρόοδο της.
Πιο συχνά εντοπίζεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Μπορεί να επιδεινωθεί κατά την εφηβεία και γενικά παραμένει σταθερή στην ηλικία μεταξύ 20 και 40. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι καθώς το σώμα αναπτύσσεται, αυξάνεται και η μυωπία ενώ τυπικά σταθεροποιείται στην ενήλικη ζωή.
Για αυτό λοιπόν συστήνεται επίσκεψη στον οφθαλμίατρο όχι μόνο για παιδιά που ταλαιπωρούνται στο σχολείο και τον πίνακα αλλά και σε ενήλικες.
Αντιμετωπίζεται με γυαλιά, φακούς επαφής και χειρουργικά, δείτε περισσότερα στο Laser Μυωπίας.