Θεραπεία κερατόκωνου

Collagen Cross Linking – CXL

Η φωτοδιαθλαστική χειρουργική έχει σταδιακά επεκτείνει την εφαρμογή της στην διόρθωση πολύπλοκων διαθλαστικών προβλημάτων που δημιουργούν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις του κερατοειδούς, όπως ο κερατόκωνος.
Η πιο σύγχρονη μέθοδος για τη διόρθωση του κερατόκωνου είναι η διασύνδεση ινών κολλαγόνου Cross Linking (collagen cross linking – CXL).
Το CXL είναι η λιγότερο παρεμβατική μέθοδος η οποία βελτιώνει ή και σταθεροποιεί την τεκτονική σταθερότητα του κερατοειδούς. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα της μεθόδου είναι η ανάσχεση της προόδου του κερατόκωνου, η αναστροφή της ιατρογενούς post-Lasik κερατεκτασίας και η ανάσχεση της τήξης του κερατοειδούς.
Σκοπός του Cross Linking είναι η  ισχυροποίηση των δεσμών του κολλαγόνου και η βιομηχανική ενίσχυση και σταθεροποίηση του κερατοειδή.  Το Accelerated Cross Linking πραγματοποιείται με την οκτάλεπτη έγχυση μιας βιταμίνης, της ριβοφλαβίνης (B2) που είναι φωτοευαισθητοποιός παράγοντας, ακολουθούμενη από δεκάλεπτη εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA). 
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενίσχυση των χημικών δεσμών του κερατοειδούς. Έτσι το θεραπευτικό cross linking (CXL) του στρωματικού κερατοειδικού κολλαγόνου προκαλεί σημαντική αύξηση της μηχανικής σκληρότητας του κερατοειδούς (η rigidity αυξάνεται κατά 328% και o Young’s modulus κατά 4.5 x) και αυξημένη αντίσταση στις κολλαγενάσες.
Προσφέρεται επίσης η εξατομικευμένη διασύνδεση κολλαγόνου, TOPΟGUIDED Cross Linking, στοχευμένη στις τοπογραφικές ιδιαιτερότητες του κάθε οφθαλμού, με σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Keraring InLay

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στη θεραπεία κερατεκτασιών και του κερατοκώνου με την εμφύτευση ενδοστρωματικών κερατοειδικών δακτυλίων Keraring. Οι δακτύλιοι αυτοί, αφού τοποθετηθούν στο κατάλληλο pocket με τη βοήθεια και την ακρίβεια του femtosecond laser, επιπεδώνουν την κωνική εκτάνυση του κερατοειδούς με αποτέλεσμα την βελτίωση διαθλαστικών σφαλμάτων όπως  της μυωπίας και του αστιγματισμού που σχετίζονται με τον κερατόκωνο. 
Η χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση των ενδοκερατικών δακτυλίων γίνεται με τοπική νάρκωση με σταγόνες και διαρκεί περίπου 15 λεπτά για τον κάθε οφθαλμό. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν και στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από μερικές μέρες.
Η αποθεραπεία μετά την επέμβαση είναι σύντομη με βελτίωση της όρασης μέσα σε 2 ημέρες και περαιτέρω σταθεροποίηση σε 3 μήνες, κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής ο ασθενής να ενδέχεται να χρειάζεται να φοράει γυαλιά ή φακούς επαφής.

Μετά από τους 3 μήνες μπορεί να συνδυαστεί και με τη θεραπεία διασύνδεσης κολλαγόνου (crosslinking). Ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση ασθενών που χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς για να αντιμετωπίσουν τον κερατόκωνο. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με PRK και εμφύτευση ενδοφακών.
Το Keraring διατίθεται σε διαφορετικές παραλλαγές στο πάχος, στην καμπυλότητα και στη διάμετρο. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει την εξειδικευμένη προσαρμογή του ανάλογα με τον ασθενή. Ο πρισματικός σχεδιασμός του Keraring έχει ως αποτέλεσμα το φως που εισέρχεται μέσα από το εμφύτευμα να ανακλάται ολικά, ελαχιστοποιώντας αντηλιά και φαινόμενα διάχυσης φωτός τη νύχτα (halos).
Δείτε περισσότερα για την μέθοδο Keraring στο ενημερωτικό φυλλάδιο
Αθηναϊκό Διαθλαστικό Laser